Nasiona chia – szałwia hiszpańska

Nasiona chia nie bez powodu zalicza się do tak zwanych superfoods. Do grona tych wybitnych produktów szałwia hiszpańska dołączyła przez wzgląd na szereg dobroczynnych właściwości. Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie nasion chia? Tego dowiesz się z treści niniejszego artykułu.

Nasiona chia – co to takiego

Mimo, że nazwa nasiona chia jest odmienia w języku polskim przez wszystkie przypadki, a ich popularność jest naprawdę wielka, o czym świadczą artykuły i liczne wzmianki w programach kuchennych czy o zdrowym żywieniu, to wiele osób zastanawia się, czym są tak naprawdę nasiona chia. To malutkie nasionka o średnicy około jednego milimetra, które kryją w sobie ogromną moc. Moc prozdrowotną. Szałwię hiszpańską, z której pochodzą nasiona chia uprawia się głównie w Boliwii, Ekwadorze, Meksyku czy Argentynie. Stamtąd przybywają do nas nasiona chia.

Nasiona chia na odchudzanie

Wiele osób zastanawia się, czy istnieje korelacja pomiędzy nasionami chia a odchudzaniem. Otóż, nasiona posiadają ogromną ilość błonnika, a ten jak wiadomo działa pozytywnie na perystaltykę jelit. Pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości. Można zatem śmiało powiedzieć, że nasiona chia są dobre na odchudzanie i warto je włączyć do diety, jeśli chcemy mieć piękną, zgrabną sylwetkę.

Właściwości nasion szałwii hiszpańskiej

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają multum wartościowych minerałów, witamin i oksydantów. To właśnie dlatego określane są mianem superfoods. W ich składzie znaleźć można kwasy omega-3, żelazo, cynk, magnez, fosfor, wapń. To wszystko sprawia, że nasiona chia, między innymi: poprawiają przemianę materii, wpływają pozytywnie na koncentrację, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczając organizm z toksyn i szkodliwych substancji, zmniejszają ryzyko osteoporozy.