Piękne i zdrowe jabłka to wielkie bogactwo naszych polskich sadowników – niestety ilość jabłek importowanych do Polski dodatkowo pogarsza sytuację polskich producentów. Oczywiście powinno się wspierać polską gospodarkę i kupować owoce od naszych lokalnych sadowników. Jabłka to nadal niedocenione źródła wielu witamin i składników odżywczych, są polecane szczególnie osobom, które dbają o swoją figurę, wszak zawierają bardzo mało kalorii, a więc nie przyczyniają się do wzrostu wagi.
Czym są kombajny do jabłek?
Kombajn do jabłek to urządzenie, które ułatwia i przyspiesza proces zbierania tych owoców. Jest to szczególnie ważne w przypadku plantacji jabłek, gdzie czas jest ograniczony i każdy dzień ma znaczenie. Dzięki temu można uzyskać zdecydowanie większe zbiory w krótszym czasie. Ponadto kombajny do jabłek mogą być wykorzystywane do zbierania innych owoców i warzyw, takich jak śliwki, gruszki czy dynie. W Polsce jabłka można zbierać od sierpnia do października. Zazwyczaj sezon rozpoczynają jabłka Anna i Gloster. Czasem jednak przez cały sezon można zbierać inne gatunki jabłek, takie jak: Ligol, Pinova, Idared czy Boskoop. Kombajn do jabłek zbiera je precyzyjnie, dzięki czemu nie są obtłuczone ani nadgniłe.
Co pysznego można zrobić z jabłek?
Jabłka można jeść nie tylko na surowo, ale i też robić z nich pyszne przetwory, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy:
- Kompoty jabłkowe z dodatkami goździków na wieczory przy kominku.
- Tarta jabłkowa jako poczęstunek dla gości.
- Ryż z jabłkami i cynamonem na pyszną i zdrową kolację.
- Kaczka nadziewana jabłkami zaskoczy każdego niedzielnego gościa.
- Pyszne jabłka w karmelu dla małych łasuchów.
To tylko niektóre propozycje wykorzystania tych smacznych i soczystych owoców. Nasza dieta powinna być bogata w jabłka.
Jedno jabłko lekarstwem na całe zło?
Jedzenie tych smacznych owoców nie powoduje nadmiernego przybrania na wadze – dzieje się tak dlatego, że jabłka są sycące, ale mało kaloryczne. Z kolei zawarty w nich błonnik skutecznie usuwa z organizmu toksyny, działając dla jelit niczym przysłowiowa miotełka. Naukowcy zgodnie przyznają, że jedząc jedno jabłko dziennie, można ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory – jest to spowodowane ilością utleniaczy.
Warto kupować owoce od polskich sadowników i wspomagać naszą gospodarkę. Polskie jabłka są najsmaczniejszymi w całej Europie. Ze względu na to, że zbieranie owoców to żmudna i ciężka praca rolnicy często zbierają jabłka maszynowo.