Ksylitol – cukier brzozowy

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalna substancja słodząca, będąca dobrą alternatywą dla białego cukru. Ksylitol jest słodki jak cukier, ale ma od niego aż 40% mniej kalorii, dodatkowo jego indeks glikemiczny jest ponad 8-krotnie niższy. Ksylitol polecany jest przede wszystkim cukrzykom oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Chcesz wiedzieć jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie ksylitolu? Przeczytaj poniższy artykuł.

Ksylitol (xylitol, cukier brzozowy) należy do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Jest to substancja słodząca, oznaczana symbolem E 967. Naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach, warzywach, grzybach i drzewach liściastych. Na skalę przemysłową otrzymywany jest z kory brzozy poprzez dzielenie i wytapianie włókien drewna, czyli ksylanu, lub z łuszczyn kukurydzy. Organizm człowieka jest w stanie sam produkować ksylitol w wyniku przemian metabolicznych glukozy.

Poliole, w tym ksylitol, charakteryzują się niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym, co oznacza że nie podnoszą one poziomu glukozy we krwi. Są znacznie wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym i przetwarzane bez udziału lub przy nieznacznym udziale insuliny. Dzięki tym właściwościom ksylitol polecany jest diabetykom oraz osobom walczącym z nadwagą jako zamiennik cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest ponad 8-krotnie niższy niż w przypadku sacharozy (IG=70).

Właściwości Ksylitolu

Ksylitol wyglądem i smakiem przypomina zwykły biały cukier, ale jest mniej kaloryczny i ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Niski indeks glikemiczny oznacza, że produkt ten nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Można więc śmiało stwierdzić, że jest on bezpieczny dla diabetyków. 100 g ksylitolu dostarcza 240 kcal, natomiast 100 g cukru aż 400 kcal. Kaloryczność ksylitolu jest ponad 40% niższa od cukru. Ksylitol jest całkowicie naturalną dla naszego organizmu substancją, bierze udział w procesach metabolicznych. Codziennie sami wytwarzamy około 15 g ksylitolu. Ksylitol zaliczany jest do substancji słodzących zmniejszających ryzyko powstawania próchnicy, a nawet jej zapobiegających, dzięki czemu jest on pożądanym składnikiem środków do higieny jamy ustnej.

Zastąpienie cukru w diecie ksylitolem przeciwdziała drobnym ubytkom spowodowanych przez próchnicę oraz przywraca właściwe pH śliny. Ksylitol ma odczyn zasadowy, reguluje on równowagę kwasowo-zasadową, wspomaga odporność i hamuje rozwój bakterii i drożdży. Osoby u których wystąpiły choroby bakteryjne i grzybicze powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe, ponieważ cukier sprzyja rozwojowi mikroorganizmów.Ułatwia również przyswajanie wapnia, czyli mineralizację kości. Dlatego polecany jest osobom z osteoporozą oraz dzieciom, ale dopiero od 3 roku życia, u których dopiero kształtuje się układ kostny.

Dawkowanie

Spożywanie ksylitolu w zbyt dużych ilościach może powodować biegunki. Dlatego najlepiej wprowadzać tę substancję do diety powoli, zwiększając stopniowo dawki. Jednorazowe spożycie ksylitolu nie powinno przekraczać 15 g, a dzienne spożycie 40-50 g. Nie zaleca się także podawania produktu maluchom poniżej 3 roku życia. Należy wiedzieć, że jest on wyjątkowo niebezpieczny dla psów, ponieważ uszkadza wątrobę i może prowadzić do śmierci. Dbajmy więc o to, żeby stosowany przez nas ksylitol nie dostał się do miski naszych czworonogów.

Zastosowanie ksylitolu

Ksylitol można stosować jako zamiennik cukru. Ze względu na zbliżony poziom słodkości można dodawać go w takich samych ilościach jak cukier. Można go zatem stosować do słodzenia różnego rodzaju napojów (kawy, herbaty). Świetnie nadaje się również do pieczenia i gotowania, a nawet mrożenia. Wykazuje bardzo dobrą odporność na obróbkę termiczną.Ze względu na działanie hamujące rozwój drożdży, ksylitol nie nadaje się do ciasta drożdżowego.

Jak przechowywać ksylitol?

Ksylitol podobnie jak cukier, należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Gdzie kupić

Ksylitol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich stacjonarnych, bądź internetowych, ale dostępny jest także w większości hipermarketów. Najczęściej sprzedawany jest w opakowaniach po 250g, 500g lub 1kg w formie krystalicznej lub w pudrze. W niektórych sklepach można kupić ksylitol w saszetkach 40x5g – dostępny w takiej formie jest też w niektórych kawiarniach i restauracjach. Można też znaleźć wiele produktów zawierających ksylitol. Do najpopularniejszych należą słodycze: czekolady, cukierki i gumy do żucia z ksylitolem oraz pasty do zębów, czy aerozole do nosa. Cena ksylitolu fińskiego, otrzymywanego z kory brzozy to średnio 60 zł za 1 kg, ksylitol z Chin jest o połowę tańszy.

Ksylitol a alergeny

Ksylitol jak każdy produkt spożywczy, w zależności od asortymentu danego producenta, może zawierać śladowe ilości alergenów. Dlatego warto zwrócić uwagę na informacje podane na opakowaniu.