Bazylia to jedno z tych ziół, które zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych parapetach lub balkonach. Najwyższa pora dowiedzieć się, jak bardzo wymagająca w uprawie i pielęgnacji jest owa roślina.
Świeże liście bazylii to jedne z tych smaków, które można albo kochać, albo nienawidzić. Beż względu na to do której grupy należymy, prawdopodobnie każdy zgodzi się z faktem, że aromatyczny zapach w połączeniu z lekko pikantnym smakiem na długo pozostaje w pamięci! Stanowi doskonały dodatek do pomidorów, mozzarelli, pizzy czy makaronów.
Co warto wiedzieć o bazylii?
Nie sposób nie wspomnieć jednak o tym, że bazylia to roślina, mająca bardzo krótki okres wegetacyjny. To właśnie dlatego najlepiej jest kupić ją wyhodowaną w supermarkecie lub… wyhodować samodzielnie w domowym zaciszu. Ta opcja brzmi zdecydowanie bardziej kusząco.
Zwykle roślina, którą wyhodujemy w domowym zaciszu, ma wysokość około 30 cm. Jej uprawa nie jest zbyt problematyczna czy skomplikowana. Należy pamiętać jednak, że bazylia uwielbia słońce! Jej stanowisko powinno być więc mocno nasłonecznione i jasne. Wymagają minimum 5-godzinnego dostępu do światła każdego dnia.
Aby bazylia odwdzięczyła się tym, co ma na w sobie najlepsze, trzeba ją regularnie podlewać. Najlepiej jeżeli podłoże będzie nieustannie lekko wilgotne, ale pod żadnym pozorem niemokre. Zaleca się także unikać podlewania w ciągu dnia. Z kolei podczas silnych upałów, roślina powinna być podlewana każdego dnia.