Mak polny- jakie właściwości lecznicze mają kwiaty?

Mak pospolity jest to jednoroczna roślina z gatunku makowatych. W Polsce mak obrasta m.in. łąki, pola, a także przydroża. Ziarna tej rośliny wykorzystywane są np. w kuchni do przygotowywania makowców czy kutii. Nie sposób nie wspomnieć jednak o tym, że kwiat ten posiada także szereg właściwości leczniczych i odżywczych. 

Mak to roślina niezwykle bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem głównego budulca kości, czyli oczywiście wapnia. Zawiera ponadto miedź, cynk, żelazo, mangan czy magnez. Zapobiega także anemii i niedokrwistości. 

Dzięki niebieskim ziarnom maku leczniczego powstaje olej makowy, znacznie przyspieszający gojenie się ran. Wszystko dzięki zwartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużej mierze tych z grupy omega-6. Z powodzeniem można go dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością. 

Warto pamiętać o tym, ze mak jest dość kaloryczny, przez co nie do końca polecany jest osobom na diecie. 100 g maku liczy sobie aż 478 kcal.

Zastanawiasz się, gdzie można kupić nasiona maku? Z powodzeniem znaleźć je można w kwiatowych sklepach internetowych, jak panilaka.pl. Należy pamiętać jednocześnie, że mak spożywany w większych ilościach, działa, jak narkotyk. Z kolei z maku lekarskiego wytwarzany jest opium – wykrozystywany jest więc do produkcji leków. 

Jakie są rodzaje maku?

  • Mak niebieski,
  • Mak biały,
  • Mak orientalny, 
  • Mak lekarski,
  • Mak polny.