Mak pospolity jest to jednoroczna roślina z gatunku makowatych. W Polsce mak obrasta m.in. łąki, pola, a także przydroża. Ziarna tej rośliny wykorzystywane są np. w kuchni do przygotowywania makowców czy kutii. Nie sposób nie wspomnieć jednak o tym, że kwiat ten posiada także szereg właściwości leczniczych i odżywczych.
Mak to roślina niezwykle bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem głównego budulca kości, czyli oczywiście wapnia. Zawiera ponadto miedź, cynk, żelazo, mangan czy magnez. Zapobiega także anemii i niedokrwistości.
Dzięki niebieskim ziarnom maku leczniczego powstaje olej makowy, znacznie przyspieszający gojenie się ran. Wszystko dzięki zwartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużej mierze tych z grupy omega-6. Z powodzeniem można go dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością.
Warto pamiętać o tym, ze mak jest dość kaloryczny, przez co nie do końca polecany jest osobom na diecie. 100 g maku liczy sobie aż 478 kcal.
Zastanawiasz się, gdzie można kupić nasiona maku? Z powodzeniem znaleźć je można w kwiatowych sklepach internetowych. Należy pamiętać jednocześnie, że mak spożywany w większych ilościach, działa, jak narkotyk. Z kolei z maku lekarskiego wytwarzany jest opium – wykorzystywany jest więc do produkcji leków.
Jakie są rodzaje maku?
- Mak niebieski,
- Mak biały,
- Mak orientalny,
- Mak lekarski,
- Mak polny.