Mak polny, czyli najgroźniejszy kwiat uprawny?

Mimo że niejednokrotnie zupełnie nie zdajemy sobie z tego sprawy, to rodzina maków obejmuje ponad 100 najróżniejszych odmian tych roślin. Najczęściej występującym i najbardziej rozpoznawalnym jest oczywiście mak polny. Ten charakterystyczny czerwony kwiat jest prawdziwą zgrozą dla rolników. Dlaczego? Wyjaśniamy!

Kilka słów o maku polnym

Mak polny to na pozór niezwykle delikatna i subtelna roślina wyróżniająca się czerwonymi kwiatami. Być może zabrzmi to niewiarygodnie, ale kwiat ten na łąkach i polach sieje istne spustoszenie. W miejscach, gdzie występuje mak polny notowany jest znaczny spadek poziomu upraw – nawet na poziomie 12-37 procent! Co więcej, rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Znacznie więcej informacji znajdziesz: mak polny – właściwości lecznicze. W związku z tym, że jest w stanie zaaklimatyzować się niemal w każdym możliwym miejscu, jego pozbycie się stanowi nie lada wyzwanie. Liczne nasiona zabierają np. zbożom niezbędną przestrzeń do kiełkowania i rozwoju.

Nie sposób nie wspomnieć również o tym, że nasiona maku polnego wypełnione są trującym białym sokiem mlecznym. Ale… nie taki diabeł straszny jak go malują! Roślina ta nie bez przyczyny może poszczycić się tak olbrzymim gronem miłośników i znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i oczywiście florystyce. Oprócz doskonałej dostępności – nasiona dostać można zarówno w sklepach internetowych, jak i w stacjonarnych sklepach ogrodniczych. Ekstrakty z maku polnego wykorzystywane są bowiem m.in. do balsamów czy toników, których głównym zadaniem jest pielęgnacja suchej, delikatnej i wrażliwej skóry. Na uwagę zasługuje również zastosowanie maku polnego w branży gastronomicznej. Intensywny kolor przyczynia się do tego, że kwiat ten wykorzystywany jest nie tylko do przyozdabiania potraw, ale również zabarwiania popularnych napojów czy win. Na koniec należy wspomnieć o oleju, który powstaje z nasion maku polnego. Ten doskonale nawilża i regeneruje skórę!

Szerokie zastosowanie i łatwa dostępność nasion maku polnego sprawia, że roślina ta od lat cieszy się olbrzymią popularnością i niesłabnącym zainteresowaniem.